Koło zamachowe

Rozmowy techniczne dotyczące Subaru Impreza GT, WRX, STI

Post 1 mar 2010, o 18:47

Witam mam pytanie bo bardzo się zdziwiłem po przeczytaniu nowego numeru GT. Jest tam skromny artykuł odnośnie sprzęgieł docisków i kół zamachowych.

Napisane tam jest między innymi że lekkie koło zamachowe spowoduje szybsze spadanie obrotów silnika w niektórych przypadkach wywoła problem z utrzymywaniem wolnych obrotów na równy poziomie auto może więc zacząć gasnąć.Ponad to zmniejszenie masy koła zamachowego spowoduje zwiększenie jego wibracji podczas pracy silnika na niskich obrotach.Wibracje te przenoszą się na skrzynię biegów i powodują jej szybsze zużycie.

Wymieniałem ostatnio u was sprzęgło i podczas wymiany okazało się że przydało by się wymienić też koło (stare ponoć jest w kiepskim stanie i może palić sprzęgło). Miałem zamówić jakieś lekkie koło ale po przeczytaniu tego artykułu zacząłem się zastanawiać.

Co robić zakładać lekkie koło czy serie ??
norman187

Auto: Subaru Impreza STI 2007

Post 2 mar 2010, o 00:12

norman187, te wszystkie rzeczy to prawda ale dotyczą jakichś ekstremalnie lekkich kół, nie przypominam sobie żebyśmy w ogóle mieli takie w ofercie.
Obrazek
Azrael
4turbo.pl

Post 2 mar 2010, o 10:49

Czyli to wszystko co macie w ofercie już przetestowane ? Nie będzie żadnych cudów że auto mi będzie gasło albo popsuje skrzynie ? Pytam bo mnie trochę ten artykuł wystraszył a chciałem skorzystać z waszej oferty i wziąć to http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8224 ... -8-Kg.html , nie będzie z nim problemów ?
norman187

Post 2 mar 2010, o 12:03

norman187, wszystko przetestowane, nie będzie żadnych kłopotów. A GT to raczej czasopismo z czasem ładnymi zdjęciami... Z resztą nic dziwnego, to się sprzedaje, techniczne pismo by się nie utrzymało na rynku.
Obrazek
Azrael
4turbo.pl

Post 2 mar 2010, o 15:11

Dobra dzięki za objaśnienie tematu.
norman187

Post 2 mar 2010, o 16:22

Może 4T powinno wydać takie czasopismo? Myślę, że chętni by się znaleźli - na pewno do redakcji :D
HIPEROKAZJA - końcówki serii, wyprzedaże w super cenach

Nürburgring Nordschleife 8:32 / Evo 8
Tor Poznań 1:48.6 / Evo 9 RS
shodan

Auto: Białasek

Post 2 mar 2010, o 16:24

shodan, czasopisma papierowe to przeżytek i będą zanikały. Poza tym fachowe czasopisma o motorsporcie i technice są na świecie dostępne i mają nakłady śmiesznie małe mimo globalnego zasięgu.
Obrazek
Azrael
4turbo.pl

Post 5 mar 2010, o 14:26

Azrael a jak auto jest wystrojone i nagle zmienia się koło na lekkie to może mi się coś pozmieniać ? Ponoć na lepszy moment obr. daje się cięższe koło a ma KM lekkie. Ja mam generalnie auto tak wystrojone że ma nisko moment obrotowy . Nie będą się działy cuda ?
norman187

Post 5 mar 2010, o 14:27

norman187 napisał(a):Ponoć na lepszy moment obr. daje się cięższe koło a ma KM lekkie.

To jest jakaś gigantyczna bzdura którą opowiadają ludzie nie wiem dlaczego.

Przy ultra-lekkich kołąch może być kwestia ustawienia wolnych obrotów, ale w praktyce z kołami które sprzedawaliśmy to nie było takiego tematu nigdy.
Obrazek
Azrael
4turbo.pl

Post 5 mar 2010, o 14:38

Dobra dzieki.
norman187

Powrót do Impreza