Wszystko co chcieliście wiedzieć, ale baliście się pytać...

Wszystko o technice jazdy z przyległościami (set-up). Jak jeździć, czym jeździć i po co.

Post 4 sie 2008, o 23:12

Ja zaczolem temat odnośnie wybijania na nierownosciach i postanowilem dojść dla czego dak sie dzieje nawet zwiedzilem diagnostyke 2 razy żeby sprawdzic sprawność amorków i wszystko ok - moja subarka troszcze niżej szoruje brzuszkiem po asfalcie niż standardowa a to za sprawa sportowego zawiasu i moim kumpla ze standardowym zawiasem na tej samej drodze tak sie nie dzieje- ale :grin: podczas pokonywania ładniutkich zakrecikow ja przelatuje bez problemu a oni musza wyhamowywac wiedz sprawa dla mnie jest wyjasniona
maju

Auto: subaru GT

Post 29 wrz 2008, o 23:20

ehh miało być o technice jazdy :P ale spoko ;];p mam pytanie bo mnie to nurtuje :D o co loto z medzygazem?? ;| bo nie kumam tego ktos mi to tlumaczyl ale wylecialo z glowy ;/ ;p wstyd troche nie wiedziec ale jestem poczatkujacy :D narazie 1 kjs za mna bez dzwona wiec chyba dobrze :pp hehe :D pzdr;]
Damian
ja_ns

Post 30 wrz 2008, o 06:26

ja_ns, generalnie chodzi o to, żeby przed wrzuceniem biegu wyrównać prędkości obrotowe silnika czyli np. hamując z redukcją biegów przodem stopy hamujesz a piętą dodajesz gazu zanim puścisz sprzęgło - wtedy piętą podnosisz obroty silnika żeby po wrzuceniu biegu silnik sam nie męczył się wkręcaniem obrotów tylko od razu ma gotowe :wink:
A na ile ta technika jest ważna w sporcie czy ew. dla oszczędzania silnika to niech się wypowiedzą inni fachowcy :grin:
Paweł_BB

Auto: Evo VIII GT340

Post 1 paź 2008, o 08:40

Niedawno usłyszałem w jakimś programie prowadzonym przez Kornackiego :? , że międzygas jest głownie po to by przy dohamowaniu redukując biegi nie przyblokować tylnej osi. Ma to sens, ale dotyczy chyba głównie tylnonapędówek i największe znaczenie ma na torze
maciejka

Post 1 paź 2008, o 16:10

maciejka napisał(a):Niedawno usłyszałem w jakimś programie prowadzonym przez Kornackiego :? , że międzygas jest głownie po to by przy dohamowaniu redukując biegi nie przyblokować tylnej osi. Ma to sens, ale dotyczy chyba głównie tylnonapędówek i największe znaczenie ma na torze

Zgadza się, i jeszcze w motocyklach.
Paweł_BB

Post 1 paź 2008, o 17:31

Ja tam robie heel&toe zawsze w każdym aucie, taki nawyk.
Azrael
4turbo.pl

Post 1 paź 2008, o 21:45

Azrael napisał(a):Ja tam robie heel&toe zawsze w każdym aucie, taki nawyk.

Podczas upalania też? Zdąrzasz bawić się piętą podczas mocnego hamowania kiedy szybko redukuje się biegi a na pedale praktycznie staje się ciężarem ciała albo jeszcze większą siłą?
Paweł_BB

Post 1 paź 2008, o 21:48

Przede wszystkim wtedy, to automatyczny odruch. Poza tym w aucie jak Twoje masz wspomaganie wiec wcale tak mocno nie cisniesz hamulca.
Azrael
4turbo.pl

Post 2 paź 2008, o 02:40

Azrael napisał(a):Ja tam robie heel&toe

Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat?
Tor Poznań (deszcz): 2:16.028
Obrazek
kostek_ja

Auto: M3 e46

Post 2 paź 2008, o 02:42

Ale co mam napisać więcej?
Azrael
4turbo.pl

Post 2 paź 2008, o 09:38

A ja nigdy nie robię :)
Obrazek
marcin
4turbo.pl

Auto: 3 x impreza

Post 2 paź 2008, o 10:02

Pewnie jak byś jeździł bardzo mocnym i bardzo lekkim samochodem, nawet 4x4, to byś się nauczył :wink:
maciejka

Post 2 paź 2008, o 10:03

marcin napisał(a):A ja nigdy nie robię :)

ja tez staram sie nie tracic na to czasu :D
Adam.
4turbo.pl

Post 2 paź 2008, o 10:03

maciejka, myslę że Twoje kryteria są spełnione w Marcina nowym aucie ;) co nie znaczy że trzeba tak robić, tylko można.
Azrael
4turbo.pl

Post 2 paź 2008, o 18:56

Azrael napisał(a):Ale co mam napisać więcej?

Co to jest heel&toe? Bo nie wiem i trochę się boje spytać :)
Tor Poznań (deszcz): 2:16.028
Obrazek
kostek_ja

Auto: M3 e46

Post 2 paź 2008, o 19:01

Ten filmik powinien wyjasnić http://videos.streetfire.net/video/Heel ... _57431.htm, popatrz na nogi podczas redukcji biegów.
Azrael
4turbo.pl

Post 2 paź 2008, o 19:15

predzej bym sie zabil niz nauczyl h&t :lol:
Ja tam wole po hamowaniu podbic gaz normalnie przed puszczeniem sprzegla. Pewnie na tym trace , ale sprzeglo dzieki temu zawsze u mnie jest w dobrym stanie.

Ja mam inne pytanie , moze sie wyglupie , ale jak dziala technicznie krok po kroku podtrzymanie turbo?
maciekha

Post 2 paź 2008, o 21:50

Ja staram się w ogóle nie naciskać hamulca :D
HIPEROKAZJA - końcówki serii, wyprzedaże w super cenach

Nürburgring Nordschleife 8:32 / Evo 8
Tor Poznań 1:48.6 / Evo 9 RS
shodan

Auto: Białasek

Post 2 paź 2008, o 23:38

maciekha napisał(a):Ja mam inne pytanie , moze sie wyglupie , ale jak dziala technicznie krok po kroku podtrzymanie turbo?

To trochę skomplikowane, różne mogą być technologie zaleznie od auta i przepisów, ale tak typowo w naszych warunkach w N-kowym aucie to przepustnica jest zablokowana w pozycji uchylonej tak, że podczas jazdy bez gazu do silnika dostaje się sporo powietrza, do którego jest polewane paliwo i zapłon następuje w momencie otwarcia zaworu wydechowego tak ze cała energia wybuchu mieszanki idzie w wydech, a więc w turbinę, rozkręcając ją do odpowiednich obrotów.
Azrael
4turbo.pl

Post 3 paź 2008, o 12:42

Azrael napisał(a):Ja tam robie heel&toe zawsze w każdym aucie, taki nawyk.

A w każdym aucie się da bezproblemowo ? Ja mam problem, bo w moim aucie pedały są tak jakoś ustawione, że trzymając górną część stopy na hamulcu praktycznie niemożliwe jest kopnięcie piętą w gaz. A jakoś nie mogę się przestawić na wciskanie hamulca środkową częścią stopy.
Obrazek
WRC fan
Site Admin

Post 3 paź 2008, o 13:01

WRC fan, nie w każdym, w paru się nie da, w wielu zwykłych autach trzeba bokiem.
Azrael
4turbo.pl

Post 3 paź 2008, o 13:08

Będę próbował :)
Obrazek
WRC fan
Site Admin

Post 4 paź 2008, o 11:53

A mnie ciekawi jak pogodzić hamowanie lewą nogą z H&T ? oczywiście czynności są inne i wykonywane jakby w innym czasie ale pogodzić to jest chyba trudno....
Wydaje mi się, że LFB (left foot braking) jest bardziej przydatne w sporcie niż H&T :roll:
Paweł_BB

Post 4 paź 2008, o 11:59

Paweł_BB napisał(a):A mnie ciekawi jak pogodzić hamowanie lewą nogą z H&T ?

Nie widzę związku. Jak masz auto, które pozwala wyłacznie hamować lewą, bo nie trzeba sprzęgła przy redukcjach to wtedy nie masz heel&toe i tyle.
Azrael
4turbo.pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy